Kachang Pool |
Chilli Con Carne |
VS
2 hari lepas, iol menerima kunjungan yang disangka *maksudnya orang tuh dah cakap nak datang.. ke Mulberry Cottage iol yang tak seberapa ini bagi menunaikan keinginan iol merasa masakan orang Johor yang teramat laa popular katernya.
Arakian, sambutan tahun baru sekumpulan kengkawan iol yang cantek ni telah pergi ke Johor jalan-jalan cari makan *feeling-feeling Maria Tunku Sabri laa tuh... so they stopped by one of the famous deli which serve kachang pool. Tunjuklaa gambo dengan girangnya mereka dapat makan kachang pool di FB. Seperti biasa, post2 tipikal FB terhadap gambo makanan seperti berikut: tak hajakkk, nak jugak, tolong bawak balik sikit (yg ni memang statement nak makan free je laa) dan macam2 lagi. tapi iol pulak bertanya dengan kekwats nye "What is this?? Is it similar to chilli Con Carne?"...hamik ko dikecamlaa iol ni penjajah..as usual hihihi
So, to cut the story short, my dearest lady friend ni cooked kachang pool and brought to Mulberry Cottage for dinner. Melompat keriangan laa iol orang bawak rezeki dan Malaikat Rahmat ke cottage iol *nyaman rasa. A few of us had the kachang pool.
Inilah Kachang Pool yang dimasak oleh Duchess of Ipoh. Cantek tak bekas tagine iol?? :) |
Komen tukang makan:
Tukang makan 1: Sedapnyaaaaa, memang sangat sedap makan dengan roti especially makan orang Arab, eh??? silap makan dengan roti Arab.
Tukang makan 2: Betulaa sedap. nih memang kene makan dgn telor mata kerbau
Tukang makan 3: Senyap..mulut penuh dengan roti. *Lahap sangat perangai ko!
Tukang makan 4: Boleh tahan juga, aku bagi B+! *Pitammmm
Tukang Makan yang makan sampai licin!!! Yang tengah tu laa roti Arab yg best :) |
Persamaan
a) Dua-dua ada bahan mince beef. kalu pakai mince lamb lagi kawwww
b) Dua-dua makan cicah dengan roti pun boleh
c) Dua-dua manusia boleh makan..ehh, ada ke avatar makan?
Perbezaan
a) Satu guna kachang pool aka kacang parang aka macam baked beans, satu lagi guna red kidney bean
b) Kachang pool guna spices ala2 mediterranean+asian, con car ne pakai herba2 eropah *tetapp kann
c) Kacang pool rasa pedas2, con carne rasa masam2 sikit sebab guna tomato sebagai kuahnya.
d) Uniknya kachang pool dihidang dengan telur mata kerbau.
Kacang FOUL??? kacang ni main bola sepak jugak kot |
Hanya yang terbaik dari British *larikkkkkk |
After all, I love both of them and I really enjoyed the dinner, so did my friends :)...really many thanks to Duchess of Ipoh for bringing Malaya food to my humble abode..your generosity, Your Highness is very much appreciated. On behalf of House of Windsor, we thank you. *macam Penyimpan Mohor Besar British ehhhh?
Ciao Bella!!
p/s: Dessert yg dihidang selepas itu. Nantikan ceritanya pada entry akan datang! Preview sikit gambo hihihihi :)
Apa nih???? Tungguuuuuuuuuuuuuuuuu |
Nampak sedap sgt!! Hehehe
ReplyDeleteWah pandai u mention telor mata kerbau kan..seingat i among the conversation was bila u bertanya 'what is telor mata kerbau? Is it sunny side up? Aiyo mmg dasar hati penjajah kan :-p
statement telor mata kerbau tuh dari Tukang Makan 2. Bukan dari I hahahaha
ReplyDeleteNi i nak share asal usul masakan ni, salur galurnya datang dari Zaman Firaun..
ReplyDeleteSila layari
http://en.wikipedia.org/wiki/Ful_medames
In Sudan, this is main dish & to be eaten with bread (keras kekong org ganu kata) & Veg(kat sana Tomato & Daun Jil Jil or in British we call it Rockets)
Mr Pulut Kelapa
ReplyDeleteThat is very informative! thanks for sharing with me and my reader/followers/tukang langot hihihi