Friday, 11 May 2012

Mulberry Style Hummingbird Cake


*larikkkkkkkkkkkk, psycho in the house!!!!

Pasrah...adakah itu perkataan yang sesuai??? atau Psycho or Stress??? ..*matilah post kali nih bunyi meroyansss..tidak ye uolsss..baca sampaii habis then baru uollss judge sendiri pos nih bunyi meroyan ke tak :)
Selalunya, when iol stress di tahap langit Ervlon *mesti uols blank tak tahukan, baca Kitab Nabi nak tahu, jangan baca novel Lord of The Rings pulak nak carik jawapan!  iol akan masuk ke dapur iol yang comel tuh and start baking. For some people, when they stress or depress diorang akan binge-binge apa sahaja asalkan dapat lupakan masalah..well iol pun suker gak binge2 bila tension, nak-nak bila dapat teman binge yang akan sentiasa di sisi apabila di ajak. Sampai ada seorang kawan iol boleh cancel gi gym sebab makan itu lebih mencapai kepuasan dari pergi excersize kat gym *matilaaa gym bunny tak setuju and kutuk blog iol hihihihi.
Well apa yang iol merapek kali nih? iol nak citer how iol handle stress and tension supaya tidak mencapai tahap meroyan ketika itu, iaitu dengan cara cooking or most of the time, BAKING. iol ingat semasa di negara Union Jack *tetap khennnn... bila stress jer akan ke dapur baking especially waktu tengah malam. Adakala pukul 2 pagi gigih buat kek! Sampailaa balik sinih tak kira tengah malam dan hampir subuh boleh ke dapur buat scones, cakes and muffins. Pas tuh bawak gi ex-opis...kenyang orang-orang kat ex-opis makan tapi org2 tuh jugak (some) yang buat lahanat kat iols..oppssss. Halalkan je lah jah.
Well, here is another tension moment..ehhh???...semalam iol teringin sangat nak makan Hummingbird Cake yang sedap tuh macam dekat Cafe Whisk *cafe English style katernyer, mek sukerrr  di Empire Gallery Subang. Tapi nak ke sana nan hadoo laa masanya plus dengan masa, tol, minyak, parking rate segala untuk sepotong sebulat kek..*macam kawan  iol  yang meletop sorang tuh, lunch sepotong sekeping roti, gilerr apa hihihihi...So iol decided to bake myself the cake...lagi puas hati! dapat sebijik kek dan boleh jamu kengkawan terchenta...
iol start korek resepi kek nih and terjumpa. nampak mudah dan iol pun siaplaa dengan barang-barangnyer. Let's see how to bake this cake yahhh.


Ini ada lah gambar perhiasan dan original dari resepi yang iol amek
Let's see sama tak dengan iol buat kat bawah :)



Le Ingredients



Step 1
Put all dry ingredients; all purpose flour, castor sugar, baking soda, ground cinnamon and salt into a mixing bowl. Bowl nih iol beli kat negara Union Jack jugekkk...*larikkkkkkkkkkk. Combine well the ingredients with a whisk.

Step 2
 Add eggs and vegetable oil, stirring until dry ingredients are moistened. Kacau perlahan-lahan uolsss. Jangan laa kacau macam nak buat kuih bahulu.

Step 3
Stir in pineapple, bananas and pecans and mixed them well. Nak bubuh vanilla pun ok tapi iol dah kehabisan vanilla extract.


Step 4
Pour batter into 2 greased 9-inch round cake pans. Then, bake at 180 Celsius or 350F for 25-30 minutes or until a wooden pick inserted in center comes out clean. Janganlah pulak ko cucuk dengan batang penyapu!

Step 5
Cool in pans on wire rack for 10 minutes; remove from pans and cool completely on wire racks before uolss put cream cheese frosting.

Step 6
 Beat cream cheese and soften butter until smooth. Guna mixer lagi senang. Mixer iol mestilah Kitchen Aid. *matilaaarrr menunjuk-nunjuk.

Step 7
Then, uolsss pour in vanilla extract or in iol case, iol pakai vanilla pod. nanti kat cream tuh leh nampak bintik-bintik hitam halusss. Cantek uolsss.

Step 8
Then, pour in icing sugar. Depend nak manis cemana yang uolss nak tapi jangan laa banyak sangat sampai jadik macam dough karipap.

Step 9
Then, boleh laa disapu dengan frosting. First, uolss spread cream cheese frosting between two layers. Lepas tuh, spread on top and sides of the cake mengikut kesukaan dekorasi uolss. iol hias biasa-biasa jer. Finally, sprinkle chopped pecans on top of the cake. Store in refrigerator before serving. Tahu aje laa kan cuaca Malaysia, panass. Kang cair cream cheese frosting tuh.




Inilah hasilnya uolsss. Sama tak dengan origial picture above? Boleh laa kan. First time baking cake nih kira iolss puas jugekk laa dengan rasa dan hasilnya.

Berikut adalah komen-komen tetamu yang sempat hadir semalam. iol dah post kat mukabuka sapa nak datang rasa, jemput lah ke cottage iols, tapi ni ajelah yang datang. Pas nih jangan laa kater tak hajak segalaaa khennnn.

1. "This is very nice, Your Highness. It is lovely and compliment well with your Earl Grey Tea." - Duchess of   Obervatory 49 *erkkk?? ada kah County Observatory 49 kat UK??? confiussss ioll.

2. "Sedaplaa tapi tak sama dengan Cafe Whisk punyerrr. Macam keras sikit" - Kaki larikss tegar *Eh ehhhhh!

3. "Nok, best laa cake ko nih. Mak suker." - Rawang Next Top Model *ermm leh caya ker komen dia??

4. "Nice mama cake nih." - Menantu tiri. *nak hamik hati laa tuhh


5. (Masuk rumah terus potong kek and masuk ke dalam mulot dengan rakusnyer) - Sapa nih???


Ciao Bella!!!!

2 comments: