"Larikkkkkkk...matilaarrr kene sembelih" |
Berani mati tak post kali ni? samada you like it or you hate it..so kalau suka teruskan bacaan uolss, kalu tak suka, sila meroyan di tempat lain hihihihhihi...
Apa khabar uolsss semua? Missing me much? *dah mula dahhhh..it is not about the post title, is about sharing with uolss the cooking I have done recently. Sorrylaa uolss, lama tak hupdate blog, busy tahap melampau! *alasan sangat khennn...tapi demi peminat yang tak putus-putus tanya khabar di mukabuka *bukan Cinta Mukabuka penyanyi yg sorang tuh yerk..talipon, hantar whatsapps, sms, ketuk pintu cottage iol pukul 2am..*merasalah perasan yang teramat... semuanya bertanya bilakah nak update blog nih. Jangan risau, materials tuh banyak sangats nak dibubuh tapi tak berkesempatan nak menaip dengan jari-jemari mungil iols nih. *matilah tak leh jadik wartawan sebab mesti kene maki dengan editor hantar story lambat.
"Hello muffin, bila nak update blog nih????" |
So, last week, my Yorkshire friend (sorang lagi kawan yang verangan Brits tak hengat tapi iol sukerrr hahaha) called me and asked me to cook something for majlis yasin dan tahlil dekat opis dia. Bila tanya, majlis tahlil nyer bila. Dijawabnya pagi pukul 9am! Motiff ko baca yasin dan tahlil pagi2 kat opis? dah tak der keje kah? Gomen sangatsss...*memang keje gomen pun...tak pe lah, benda baik, , bukan suruh masak and nak jamu customer lepas cik cur..opppssss...yang terkejutnya, esok pagi nak bawak gi opis, kol 7pm baru nak bagitau...dah laa iol tercungap2 nak pikir beli barang and nak pikir masak apa. Yang bestnyer, volehh dia request masak yang sedap2 and lain dari yang lain supaya nampak vogue dan nampak makanan UK...katernyerr, uolss pitam takkk dengar statement dia nih. Oklah iol pun memecah otak dan buah dada memikirkan apa yang nak dibeli dalam masa 1/2 jam!!! dah lah janji dengan Duchess of Ipoh dan kengkawan yang lain nak gi makan Roti John yang paling best in town (katernyeelahh) pukul 8.30pm. Dengan tanpa berlengah masa, iol pun dapat idea (setelah meneliti bahan2 yang ada kat dapur and something I could get easily kat Jusco dalam masa 1/2jam) dan inilah yang dimasak iol utk majlis tersebut..tak tahulaa vogue ke tak dipandangan mata uolss tapi, ada aku kesah? yg penting masak dengan penoh ikhlas dan kasih sayang demi memenuhi permintaan kawan terchenta..chewahhhh.
So ada 2 resepi that I could think of and masak pada pukul 4am! yelahhh dia nak kuar gi opis kol 6.30 pagi. Tak ke haru biru dibuatnyer.
Chicken Biryani UK Style
Le Ingredients |
Before uolss start the cooking, soak the rice in warm water first, then wash in cold until the water runs clear. Then, heat butter and oil (iol guna olive oil supaya butter tuh tak hangus, kalu nak guna minyak masak Seri Murni pun ok, tp tak yah laa bubuh butter) in a saucepan...kalu nak jamu 4 orang boleh lah. Sebab nak jamu 20 orang, iol guna big non stick Anolon pot..kalu cap crocodile takot melekat..*larikkkk. Pour in the spices; cinnamon sticks, star anise, cloves and cardamon pods and cook until the aroma comes up (tak lama, 30 saat jer, kang hangus lak)
Then, cook the onions for 10 minutes or until it is soften. Masa nih, satu rumah dah bau and boleh jadik kelaparan yang melampau sangatsss :-)
Add in the chicken. iol used chicken breast sebab senang nak makan. Kalu bertulang-tulang sangat seksa nak gaul nanti and takot ayam tuh tak masak.Sanggup ke uol tercekik tulang ayam???
Then, sprinkle in the turmeric powder and curry paste. Mix well and simmer for 10 minutes. I used Patak's Curry Paste (in this recipe is Madras). You can use Balti, Jalfrezi, and Vindoloo curry paste from this brand but check warning on the jar for spiciness so uols can prepare for mild or very hot meal. iol remember during my stay at negara Union Jack..*matilaaarrrr... when iol lazy, iol liked to throw in curry paste on leftover rice and then put in the microwave rather then cooking it properly..gila takk?? Pemalas tahap beruang kutub masa tuh..ye laahhh winter time :)
Stir the rice into the pot with the raisins. Mix them well. iol used sultana brand Silver Bird jerr *iklan dah ni..ada royalti tak???
Then, pour over chicken stock. Place a tight-fitting lid on the pot and bring to a hard-boil, then lower the heat to the minimum, and cook the rice for another 10-15 minutes. (masa nih boleh laa kilat kuku jari kalau mau ..ehhh??). Turn off the heat and leave for 10-15minutes.
Stir well with a fork. Sebabnyer, kalau guna senduk, hancurlaa nasi tuh and tak cantek. Kalau dah hancur baik buat nasi kepal oppps. Mixing through with fresh coriander.
Tomato, Carrot and Cucumber Salad
Le Ingredients |
Nasi nih sangat sesuai dihidangkan dengan salad di atas. Tak perlu laa nak buat kari dalca segala. Caranya sangat mudah. 1st, dissolve sugar with malt vinegar. Cut tomatoes, cucumbers (iol guna Japanese Yuri, kalu tak der guna aje lah timun pasar borong Selayang pun ok), carrots, white onions and red chilies into bite-sized. Then, pour in all vegetable ingredients into a bowl. Then, mix well with malt vinegar dressing. Senangkan.
Ini lah hidangan yang telah siap di masak... nak UK style sangats, iol serve dengan a teaspoon of Mango Chutney. Nak meletop lagi kalu ada poppodam dan chili salsa macam makan dengan nasi Usama opppsss...nasi Arab.
"My next movie should be Eat, Pray , Love Mrhotmuffin Chicken Biryani" Ko mampoooo?? |
Ciao Bella!!!
No comments:
Post a Comment